Asteria's Magisch Kleurenpalet

donderdag 14 juli 2022

Welke kleur ben jij? Deel I

Altijd nuttig om van een deskundige deze tips te lezen, die je nog steeds kunt gebruiken.
Anita Colby - (5 augustus 1914 – 27 maart 1992, was een actrice in o.a. “Cover Girl” en vele jaren schoonheidsadviseuse van wereldberoemde Hollywood sterren zoals: Jennifer Jones, Ingrid Bergman, Shirley Temple, Dorothy McGuire, and Joan Fontaine. Zij schreef in de jaren 50 een schoonheids verzorgingsboek voor de vrouw “Anita Colby’s Beauty Book” met een uitgebreid verzorgingsplan in schoonheid, houding, etiquette, gewicht en haar beroemde Hollywood Slant. Ik kreeg ooit de Nederlandse vertaling van dit geweldige boek. Ik heb in deze blog al eerder over haar geschreven.

Ook zij schreef over kleur en kleurgebruik. Eerlijk gezegd doen mijn kleurenanalyses en adviezen er niet voor onder en wel preciezer met een bijpassend make-up en haarkleuradvies. Maar wel leuk is om zelf met de geadviseerde make up kleuren te experimenteren. Ga van je oorspronkelijke haarkleur uit. Dat is wel belangrijk, want daar is op de natuurlijke manier je huidskleur op afgestemd.
Ik deel hier haar kijk op kleur in make up en in haar taalgebruik. Wel degelijk zijn deze adviezen nog steeds actueel. Geniet ervan.


Kleuren kunnen werken als een Toverstaf of als een Revolver

Kleur doet opvallen, inderdaad, maar op hoeveel verschillende manieren?... „Wat jammer, dat ze niet merkt, hoe ze er in dat cyclamenrood uitziet, de stakker!” of: „wie is die knappe vrouw in het rood?” U merkt wel, balsem voor de ene vrouw is gif voor de andere.
Van welke kleur ben ik?
In alle ernst, wéét u dat? Weet u werkelijk, welke kleur uw pigmentatie au fond heeft, welke kleur hij kan hebben of zou moeten hebben? U kunt uw hele kleurengamma niet kennen als u niet eerst geëxperimenteerd hebt met het hele spectrum, van hoge, fijne bleke tinten tot de diepere, meer subtiele schakeringen. Ik zeg, dat iedereen alle kleuren kan dragen, niet de primaire, sterke kleuren maar een nuance ervan. Ja, zelfs roodharigen kunnen een geschikt rood vinden, weliswaar in het geel- bruin-oranje-achtige, maar „rood” genoeg om aan die hunkering van ieder meisje naar rood te voldoen.
Tenzij u erg kleurenblind bent, is deze kwestie van uitmaken welke kleur u werkelijk hebt, of kunt hebben, of zou moeten hebben, een amusant werkje, dat u echt in beslag neemt.

Nu moeten we eerst uw kleursleutel vinden. Dit doet u door allereerst in fel licht, zonder enige make-up, kleuren tegen uw gezicht en haar te proberen.
Linten, sjaals, ceintuurs, blouses, alles, wat u maar over uw haar en om uw gezicht kunt leggen; een aantal, dat het hele gamma van rood, oranje, geel, groen, blauw en violet doorloopt in al de verschillende nuances, die u maar te pakken kunt krijgen. Het kan zijn, dat de scherpe, stekende kleuren het beste staan bij uw ogen, dat zij uw huid het beste kleuren en helder maken en de glans op uw haar het levendigste. Of misschien flatteren u het meest de gesluierde, grijzige, wazige tinten. Maak eerst uit, op welke grondkleuren u het beste reageert en beslis dan, dat van nu af aan dit de kleuren van uw garderobe zullen worden. En zoek dan uit welke van de contrasterende kleuren uw hele verschij­ning het meest zullen „ophalen” — voor hoeden, tassen, hand­schoenen, ceintuurs of sjaals.
Breng nu uw hele arsenaal van lip-sticks, poeder- en rouge-soorten te voorschijn en maak uzelf zo mooi mogelijk, met dat lapje nog over uw hoofd en uw make-up daarnaar getint. Doe dit voor al „uw” kleuren.

Hier zijn een paar voorbeelden. Ik zeg nog weer eens: dit zijn geen bindende voorschriften — alleen maar fundamentele regels, die u in principe geleerd moet hebben, vóór u zich kunt veroorloven ze te breken.


Blanke brunette
(heldere, roomkleurige huid, blauw-zwart haar, blauwe of zwarte ogen).
poeders
Houdt ze bisque-kleurig, niet donker of gelig — die maken de huid tanig
lipsticks
Zachtroze gaat goed met grijs, marineblauw en uw rose tot lila gamma.
Zuiver rood bij het rode fluweel dat u kunt dragen en bij uw donker blauwgroen, of licht geelgroen en het warme taupe.
Blauwrood bij uw heldere marineblauw en felle blauwe kleuren (die zijn heus niet alleen voor blondines; probeer het maar); en de rijke bordeauxtinten.
rouges
Een lichtere nuance van uw lipsticks.

Donkere brunette
(donkerder of olijfkleurig van huid, bruine ogen, bruin haar).
poeders
Goudkleurig beige — niet te licht
lipsticks
Karmozijn- en papaverrood, prachtig als u verbrand bent. Rood is "je van het” voor u, maar fel geel, zuiver groen, warm bruin en beige ook.
Diep, donkerrood zonder paars er in. Dit maakt een temperamentvol Spaans type van u, geen zigeunerin. Draag het bij mosterdgroen, wijnrood en antracietblauw, dat uw verwonderlijk goed staat. Nooit paars.
rouges
Nooit zo donker als uw lipsticks — alleen erop bedacht zijn, leven en warmte in uw huid te brengen.

Volgende keer: De blonden en roodharigen
Lees deel II