Asteria's Magisch Kleurenpalet

donderdag 14 juli 2022

Mooie Nagels

 Zoals ik van mijn oma leerde: we hebben ons leven lang ons lichaam in bruikleen. Verzorg haar goed. Dat zijn we aan haar verplicht.

En vooral nu kunnen we onze handen extra verzorgen, omdat ze  moeten lijden door het veelvuldig handenwassen. Hier is een mooie handverzorging van Anita Colby, een actrice en later een verzorgingscoach van beroemde filmsterren. In een eerder blog schreef ik over haar.

Het is ouderwets geschreven, maar haar adviezen worden nu nog gebruikt. Zeker een keer proberen. Toch grappig om te delen.

Dus volgens Anita:

LEER, HOE U DESKUNDIG MOET MANICUREN

Uw handen verklappen uw leeftijd zo zuiver als een klok en ze verklappen nog meer. Ze brengen uw dokter op de hoogte van uw gezondheid en uw vitaliteit. Ze lichten uw publiek in omtrent uw toilet-verzorging en uw zenuwen.

Het is een klein kunstje voor een waarzegster om uw nagels en handen te bestuderen en te zeggen: „u bent lang ziek geweest” en „u maakt zich zorgen”.

Dwarse overlangse ribbels betekenen dat de nagelwortel beschadigd is, misschien door ruw terugduwen van de nagel riem. Een diepe ruwe groef geeft precies aan, wanneer u ernstig ziek of van streek bent geweest. Gespleten en brosse nagels komen het meest voor bij huisvrouwen en typistes, wier nagels doorlopend lichte stootjes moeten verduren of in sterke wasmiddelen en zeepoplossingen komen of te vaak gewassen worden en daardoor uitdrogen. Gemiddeld groeit een nagel % cm per maand — het duurt dus lang vóór een beschadiging is weg gegroeid en vóór een nieuwe nagel is aangegroeid.

Een goed dieet, volop vet, tijd en zorg zijn nodig om een stel nagels in onberispelijke conditie te brengen... Zie hier wat een filmster (wier naam ik hier niet zal noemen) heeft gedaan om haar probleem — brosse, dunne, gespleten nagels — op te lossen. Zij was gedwongen voor haar films kunstnagels te dragen, wat de zaak nog verergerde.

Zij polijstte ze dagelijks 10 minuten, wreef in één richting en stopte telkens even om ze niet te verhitten. Zij "weekte de nagels in warme olie en paste vingertopmassage toe.

Zij zette ze iedere avond dik in de nagel crème.

Zij beschermde splijtende nagels met heel kleine pleistertjes, die ze met een fixatief bevestigde en met lak bedekte. En als „harnas” legde ze wel drie st vier laagjes lak op.

P.S. Haar nagels zijn mooi geworden.

 


Dat kunt u ook bereiken. Stel een dag vast voor een wekelijkse manicure, houd daaraan vast en doe het als een beroeps-specialiste.

 


Dit hebt u nodig:

een borstel en een heet sopje — handdoek — Schuurpapier-reepjes — Polissoir — Nagelriem schaartje — Bokkenpootje.

 


LAKKEN

Kleurloze grondlak — gekleurde lak — vernis.

Voor „herstel-werkzaamheden”: puimsteen, collodium, kleurloze jodium, pleistertjes en fixatief. (Deze laatste dingen kunt u in één pakje bij elkaar krijgen en dat is wel de moeite waard als u lelijke nagels moet laten weg groeien).

Klaar ? — We beginnen

Eerste stap: Nadat u het oude lak met watten en aceton hebt afgeveegd, schuurt u de nagels met schuurpapier — geen vijl — in de vorm en knipt niet. Houd het schuurpapier schuin en veeg naar boven toe, in één richting; niet zagen.
Vijl in de hoeken niet tot aan de nagelriem, laat daar 1 ½ mm staan.          (Als u sterke nagels wilt hebben laat ze dan in de hoeken vierkant uitgroeien om ze steviger te maken). Maak er een mooi ovaal van, in overeenstemming met de rest van de nagel en de vingertop.

Tweede stap: Week één hand in verwarmde olie (te voren zacht gemaakte nagels scheuren bij het vijlen) en masseer vingers en handrug ook met olie. Veeg de olie alleen aan de vingernagels af met een borsteltje en warme zeepsop en droog ze zorgvuldig terwijl u de nagelriem zachtjes terug duwt in de ovale vorm. Dip het bokkenpootje met watten in de warme olie en maak de nagelriem uiterst zorgvuldig los bij het maantje. Als de droge nagelriem vast zit aan het bovenvlak van de nagel, zal hij losscheuren wanneer de nagel doorgroeit.

Derde stap: Kijk goed of u beginnende of echte nijnagels hebt en als er kleine scheurtjes zijn plak ze dan met collodium aan de rest van de nagelriem. Gaan ze dieper, haal ze dan met een klein rukje van het tangetje eruit en stip aan met alcohol of kleurloze jodium. Als u ribbels hebt, polijst ze dan met een beetje puimsteen, wanneer ze ruw zijn. Als ze gespleten of gebroken zijn, gebruik dan uw reparatie pakje of knip een stuk wit vloei in de vorm van de nagel, plak het op met grondlak en vouw het naar binnen over de nagelrand. Dat is maar een tijdelijke reparatie.

Vierde stap: Eerst gaat er een laagje heldere grondlak op als bescherming en om een glad oppervlak te krijgen. Steun voor meer stabiliteit met de armen op tafel, van de elle boog af. Doe de moeilijkste hand het eerst — gewoonlijk is het de rechter hand. Spreid de vingers plat uit en lak de hele nagel, maantje en bovenrand ook. U moet 10 minuten wachten voor u de gekleurde lak op de grondlak aanbrengt; deze moet volkomen droog en glad zijn. Bestudeer onder het wachten uw nagels: hoe u ze zult lakken. Zijn ze kort, dan bedekt u ze helemaal, maantjes en top. Zijn ze breed laat dan aan weerskanten een haarbreedte vrij. Zo’n smal streepje aan de top is een goede bescherming tegen barstjes — één tik tegen een gladde rand kan het doen barsten.

Als de grondlak droog is houd dan uw lakflesje even onderste boven (want door schudden krijgt u luchtbellen, die op de nagels blaasjes worden). Veeg met een vol penseel overdwars over de onderkant van de nagel, dan een brede veeg over het midden en vul dan voorzichtig de zijkanten op. Een tweede laagje geeft een betere bescherming. Wacht 10 minuten tussen de laagjes en veeg iedere keer dat dunne lijntje weg; als u probeert het van de twee laagjes tegelijk weg te vegen kan de eerste gaan rimpelen.

Om mooier vormen te maken dan u van nature hebt:

VOOR EEN OVALE NAGEL: lak hem helemaal of laat een maantje open en net zo’n vorm aan de top.

VOOR EEN RONDE NAGEL: maak hem ovaal door van weerskanten een smal wit baantje open te laten.

VOOR EEN VIERKANTE NAGEL: laat een brede maan wit, maak boven aan een ronding en laat de top wit

VOOR EEN WAAIERVORMIGE NAGEL: maak de bovenkant rond en lak een breed strookje aan weerskanten niet.

OPMERKING: vierentwintig uur na het lakken moet u het vernis aanbrengen. Het geeft meer glans en ook meer bescherming, maar het mag er pas op als het lak door en door hard is. Daarom is het beter een dag te wachten en als u in de loop van de week begint te merken dat uw lak begint te barsten, vernis dan nog een keertje.
(Gelukkig hebben we nu sneldrogende nagellak)

Juwelen aan uw handen — daarvoor moet u goed op het type letten.

VOOR lange en slanke handen — opvallende grote ringen en zware armbanden.

VOOR kleine en tengere — fijne, kleine sieraden.

VOOR grote — eenvoudige en vooral niet te veel.

Uit mijn oude blog Ave evA en het boek van Anita Colby: aantrekkelijk zijn en blijven