Asteria's Magisch Kleurenpalet

zaterdag 16 juli 2022

Herken jouw figuur en schilder je eigen stijl


Vrouwen die al ontevreden waren over hun lichaamsvormen en gewicht, worden extra ontevreden wanneer zij zichzelf vergelijken met vrouwen die slanker zijn dan zijzelf. Dat lijkt logisch en begrijpelijk. Onderzoek laat zien dat ontevreden vrouwen ook ontevredener worden als zij zich, onbewust, met dunne objecten vergelijken. De onderzoekers lieten een groep tevreden en een groep ontevreden vrouwen een tekening van een dunne of van een dikke vaas beoordelen op een aantal aspecten (bijvoorbeeld of ze de tekening professioneel vonden). Daarna gaven alle vrouwen aan hoe tevreden ze met hun lichaam waren. Op de vrouwen die van te voren al tevreden waren had het zien van een dikke of dunne vaas geen enkel effect. Maar op de vrouwen die ontevreden met hun lichaam waren wel. Na het zien van een dunne vaas vonden zij hun dijen en achterwerk nóg dikker dan daarvoor.
Bron: Carolien Martijn Universtiteit Maastricht

Welke maat en wat voor lichaamsvorm je ook hebt, je kunt je figuur altijd beter laten uitkomen en slanker lijken door jouw eigen kledingstijl aan te passen. Hoe camoufleer je de lichaamsvormen waarover je je ontevreden bent.
Niet alleen de kleur, maar ook jouw eigen smaak en lichaamsvormen bepalen jou eigenheid in kleding.

In welk figuurtype herken jij jezelf?


De meeste klassieke kunstschilders hadden een voorliefde voor het vrouwelijk naakt, waaronder hun eigen favoriet.

In de kledingstijl kun je aan de hand hiervan jouw figuur herkennen en ik vind het beter klinken dan peer, appel enz. Na ruim 10 jaar stijl analyses te hebben gegeven, heb ik dit nog wel terug laten komen in de training Omtoveren, hoewel ik vind dat iedereen mag dragen wat gewoon comfortabel zit.
Hier zijn wat wat schilders, modellen en haar figuur beschrijven met wat eenvoudige corrigerende tips voor een evenwichtige look. 

Eerst begin ik met het meest vrouwelijk vorm: Modigliani figuur

Amadeo Modigliani 1884 - 1920

Karakteristieken:
  • smalle schouders
  • slanke taille
  • brede heupen
  • volle dijen

Om een evenwichtig totaalbeeld te krijgen gaan we het lichaam in balans brengen.
Focus de aandacht op het bovenste deel van het lichaam. Verbreed de schouderpartij om de heupen smaller te doen lijken d.m.v. schoudervullingen, een boothals. een grote kraag, pofmouwen of epauletten. Vestig aandacht, zonder te overdrijven, op de taille.

Bij zware bovenbenen draag je een broek met rechte pijpen of een rok met een A-lijn in donkere matte kleuren in een gladde, soepele stof. De rokken moeten ruim voldoende lengte hebben. De zoom van de broek moet ruim over de hak van de schoenen vallen
Wanneer het bovenlichaam voller lijkt, lijken je heupen minder breed. Op het bovenlichaam kun je dus iets steviger of dikker materiaal dragen, in een lichtere tint dan op het onder-lichaam.

Om de billen slanker te laten lijken draag je jasjes of blouses tot net boven of onder het dikste gedeelte van je billen. De zoom van jasjes kan van voor naar achter schuin aflopen. Corrigerende onderkleding mag niet ontbreken in je kledingkast.


Het Rubensfiguur 


Peter Paul Rubens 1577 - 1640

Karakteristieken:
  • volle buste
  • weelderige omtrek
  • smalle heupen
  • slanke benen
Om een evenwichtig totaalbeeld te krijgen, gaan we het lichaam in balans brengen.
Draag donkere kleuren op het bovenlichaam, omdat donkere kleuren je daar verkleinen of slanker doen lijken.
Verleng de hals, of laat hem slanker lijken d.m.v. een V-hals. Vermijd ruches, glitters en horizontale lijnen op het bovenlichaam. Liever geen korte mouwen. Verleng het bovenlichaam door het gebruik van smalle verticale lijnen.
Vestig de aandacht op het onderlichaam door opvallende details, zoals mooie schoenen, kousen e.d.. Draag een goed ondersteunende bh
Indien de bovenarmen aan de zware kant zijn, kun je beter wat langere tot driekwart mouwen dragen of mouwen met een verticale split, in een los vallende gladde stof.




Het Picasso-figuur in de kledingstijl, met een aantal corrigerende kledingtips.

Pablo Picasso 1881 - 1973

Karakteristieken:
  • boven- en onderlichaam gelijk, een recht figuur
  • gemiddelde buste omvang
  • geen duidelijke taille
  • vrij platte billen
  • slank gevormde benen

Om een evenwichtig totaalbeeld te krijgen gaan we het lichaam in balans brengen. Draag sprekende kleuren bij het gezicht d.m.v. sjaals of sieraden Leg niet teveel nadruk op de taille door de lengte van jasjes kort op de heup te laten vallen. De jasjes zijn niet getailleerd, maar recht van snit. Draag geen kleding in je broek of rok. Vestig aandacht op de slanke benen.

Een buikje wordt gecamoufleerd door een rits aan de zijkant van de broek of de rok. Je draagt er toch iets overheen. Horizontale plooitjes, net boven 'de bolling' van de buik, laten de buik slanker lijken

Draag donkere kleuren op het midden lichaam en vermijd juist daar horizontale lijnen in patronen of kleurverschillen. Ruches en glitters laat je ook achterwege.




Heb je een Gauguin –figuur
Hier zijn de kenmerken met wat corrigerende kledingtips om je figuur goed uit te laten komen.

Gauguin 1848 – 1903

Karakteristieken:
  • atletisch figuur
  • brede schouders
  • medium tot volle buste
  • gemiddelde taille
  • smalle rechte heupen
  • mooi gevormde benen

Om een evenwichtig totaalbeeld te krijgen, gaan we het lichaam in balans brengen. 
Vestig de aandacht op de slanke heupen.
Leg nadruk op lange goed gevormde benen.
Laat de schouders wat smaller lijken, door hoog ingezette mouwen.





Pop Art figuur
Je lichaam is in Balans

Pop Art 1950 -..

Vestig de aandacht op de taille door het gebruik van een ceintuur of getailleerde jasjes.

Speel met de mooie lichaamsvorm d.m.v. zachte en soepele stoffen.
Verberg je mooie balans niet door oversized en loszittende kleding te dragen

Karakteristieken:

  • geprononceerde buste
  • smalle taille
  • mooi gevormde heupen en billen

Bron: Art of Image en Pinterest