Asteria's Magisch Kleurenpalet

zaterdag 16 juli 2022

Uitstraling van een Crone

Make-up bij grijs haar

Vanaf het 25- jaar begint het natuurlijke verouderingsproces. Dit hangt natuurlijk af van de conditie en leefgewoonten, maar ook erfelijke en maatschappelijke factoren. Door de veranderingen in de hormoonbalans kunnen pigmentvlekken ontstaan. Ook ontstaan bij het ouder worden van de huid rimpels door vermindering van het vetweefsel en verslapping van de spieren, tevens wordt de huid droger. Soms neemt de doorbloeding af, waardoor de huid er valer en bleker uit gaat zien. Belangrijk is daarom om de mooie accenten in het gezicht naar voren te laten komen.

Enkele tips voor een make-up voor de rijpere huid:

  • Wees matig met donkere kleuren rond de ogen. 
  • Wees matig met (of liever geen) oogschaduw in parelmoertinten en glansproducten, omdat die de fijne lijntjes rond de ogen en op de huid kunnen accentueren. 
  • Gebruik geen zware, droge (olievrije) foundations en camouflage, omdat dat het gezicht een 'aangekoekt' effect zal geven. Wees ook matig met poeder. 
  • Kies kleuren die er zachter uitzien. Kies bijvoorbeeld een bruine, in plaats van een zwarte mascara. 
  • Gebruik eens een oogschaduw (aangebracht met een dun vochtig kwastje) langs de wimperrand in plaats van een oogpotlood. Dat geeft een zachter aanzien en voorkomt tevens het uitlopen. 
  • Voor een oudere huid zijn kleuren als matgroen en lavendelkleur heel flatterend. 
Dit zou je kunnen doen als volgt:
  • Huid reinigen 
  • Dagcrème aanbrengen 
  • Camouflage heel dun aan brengen, liever 2 keer heel dun en goed verdeeld dan 1 keer te dik. De huid gespannen houden bij het verdelen van de camouflage crème. 
  • Foundation aanbrengen en een vochtig sponsje gebruiken om het mooi uit te smeren. Onder de ogen moet de foundation goed uitgesmeerd worden. 
  • Afpoederen met een kwast. Niet teveel poeder gebruiken want die accentueert rimpeltjes. 
  • Oogschaduw: gebruik voor de eerste kleur oogschaduw geen parelmoer, dit versterkt de lijntjes rond de ogen. 
  • Oogpotlood of eyeliner: gebruik alleen eyeliner of oogpotlood als het nodig is om de oogvorm te corrigeren. Nooit een harde lijn zetten,. Oogschaduw kan met een nat kwastje aangebracht worden als eyeliner. Gebruik anders een zacht potloodje. Iets vervagen verzacht de lijntjes om de ogen.
Nog meer Kleurentips voor je uitstraling

Grijs is er in veel tinten en de kleur die je hebt maakt verschil voor je make-up. Als je haar witgrijs is, heeft je gezicht echt wat contrast nodig. Zet de wenkbrauwen aan en kies voor kleuren op lippen en ogen die niet lichter zijn dan je haarkleur of huidtoon. Fris het gezicht op met blush of bronzing powder. Donkergrijs haar geeft al meer contrast. Maak in dat geval de wenkbrauwen niet te donker en maak je gezicht zachter met bijvoorbeeld een smokey eye in taupe tinten. Pas op voor harde lijnen in je gezicht. Houd daar ook rekening mee met de kleur die je kiest voor lippen of ogen.

Het is geen kwestie van meer of minder make-up gebruiken als je grijs bent. Dat hangt af van de tint grijs en is vooral experimenteren. Ook je kledingkeuze speelt een rol. Een felgekleurde blouse gaat prima met een sprekende lipstick.
Draag je liever poedertinten? Kies dan voor frisse, maar niet te felle tinten. Een zachte koraalkleurige lippenstift geeft je gezicht een frisse uitstraling, zonder dat het contrasteert met de rest van je look. Het geheim is datje make-up er zó uitziet, dat het lijkt alsof je niet veel hebt gebruikt. Natuurlijk grijs haar komt het beste tot zijn recht als je het combineert met lippenstift, oogschaduw en blush in sprekende, warme kleuren.

Op het gezicht
Grijs is een koele tint en heeft de neiging om ergens kleur ‘uit te trekken’. Je gezicht oogt daardoor dus iets bleker. In dat geval kun je je foundation beter één tint donkerder kiezen. Eventueel kun je die mengen met je gebruikelijke kleur; zo maak je je oude foundation ook op. Ook met een subtiele bronzing powder kun je warmte en diepte aanbrengen op je gezicht. Let erop dat deze geen glans bevat voor een natuurlijk effect.
Gebruik een grote poederkwast voor de bronzing powder en tik het teveel aan poeder af tegen het doosje.
Zuig je wangen naar binnen en veeg met de kwast in een aaneengesloten 3-vorm langs je haargrens, onder je jukbeen en dan tot onder je kin.
Om je gezicht meer diepte en een gezonde glans te geven, draai je vervolgens rondjes met de kwast. Zo kun je het geheel ‘blenden’ met de rest van je gezicht.

Op de wangen
Juist bij grijs haar is blush op je wangen van groot belang. Aangezien grijs haar het gezicht sneller bleek en vaal maakt, geef je je gezicht kleur met een goede blush.
Met een frisse perzik- of zalmtint zit je altijd goed en zie je er gezond uit.

Op de lippen
Lippenstift is altijd een goed idee bij grijs haar. De kleur kan variëren, zolang er maar iets van warmte in zit. Als je oogmake-up rustig is, kun je best voor een kersenrode of rozenrode lipstick kiezen. Wanneer je je ogen flink opmaakt, is een zachtere tint, zoals perzik of zalm, mooier. Let er altijd op dat de kleur nooit lichter is dan je huidskleur.
Aangezien je gezicht wat bleker kan ogen, is het handig om eerst een lipliner te gebruiken. Daardoor krijgen je lippen iets meer volume. Vul ze daarna in met een lipstick in dezelfde kleur.

Op de ogen
Gebruik altijd mascara, want zo behoud je het contrast rondom de ogen. Donkerbruine mascara geeft je een zachtere blik dan zwarte. Gebruik je graag eyeliner? Probeer dan eens een bruine of donkerpaarse tint voor een wat zachter effect. Het is een kwestie van uitproberen want soms kan een zwarte eyeliner de kleur van je ogen juist naar voren halen. Pas op met te veel glans in je oogschaduw en kies liever voor een matte kleur. Glanzende, koele oogschaduw kan je huid namelijk een beetje flets maken en zeker niet mooi bij een ouder wordende huid.
Smokey eyes? Breng met een donkerbruin oogpotlood een streepje aan boven je wimpers en vervaag dit met een kwastje zodat je ooglid een waas krijgt van deze kleur.
Doe wat bruine, matte oogschaduw op een kwastje en druk dat op je ooglid. Zo zet je de kleur vast en zorg je ervoor dat deze niet uitloopt. Veel volumemascara op de bovenste wimpers en zo heb je een simpele, natuurlijke smokey eye.

Vergeet de wenkbrauwen niet
Ook de wenkbrauwen worden lichter als je grijs bent. Geef ze wat kleur, zodat je gezicht genoeg contrast behoudt. Doe dit met een wenkbrauwpotlood, -gel of -poeder. Let erop dat er geen rode ondertoon in zit, want dat maakt dat je wenkbrauwen er nep uitzien. Hebben ze nog kleur van zichzelf? Dan is het genoeg om ze alleen in model te brengen met een kleurloze wenkbrauwgel.