Asteria's Magisch Kleurenpalet

vrijdag 15 juli 2022

In geuren en kleuren: Oranjebloesem


Oranjebloesem de geur van verwachtingen, de liefde en tevredenheid.

Mijn overgrootmoeder had op haar trouwdag oranjebloesem in haar haar werd mij ooit door mijn oma verteld. Dat vond ik altijd zo romantisch. Toen ik vanmorgen de was deed met een naar oranjebloesem geurend wasmiddel besloot ik om hier een stukje over te schrijven.

De kleur van de oranjebloesemolie is zacht geel. De naam en kleur vind ik iets waar je heel blij van wordt. Om het kort te beschrijven zou ik zeggen dat blijheid zich verbindt met je identiteit en je straalt dat uit.
De geur van oranjebloesem, ook bekend als Neroli, is effectief tegen depressie en slapeloosheid. Er bestaan drie soorten essentiële oranjebloesemolie/neroli: uit de bloem, sinaasappelolie uit het fruit en Petitgrain-olie uit de bladeren en takjes. Kneipp heeft oranjebloesem toegevoegd aan diversen badproducten.
Een paar druppels neroli/oranjebloesem in een oliebrandertje en je voelt je ontspannen en tevreden. Verdamp je dit in de slaapkamer ontdoe je je van angsten, zorgen en stress en krijg je naast deze weldadige ontspanning mooie dromen. In plaats van verdampen kun je het ook verbinden met een neutrale wasverzachter en in het laatste spoelwater toevoegen voor geurende lakens.

Schoonheidsverzorging:
Deze olie is ook goed voor de huid voor alle huidtypes:
Gesprongen adertjes, littekens, striae, droge of vette huid, oudere of gerimpelde huid, verwijdering van dode huidcellen en aanmaak van nieuwe huidcellen.
Een paar druppels mengen in wat amandelolie voor massage of in een neutrale basis crème voor het gezicht
Kijk eerst wel of je er tegen kunt. Niet gebruiken bij jongen kinderen en bij zwangerschap.

Voeding:
En in Marokkaanse gerechten wordt veel oranjebloesemwater gebruikt.

In combinatie met een Zonnesteen
Zonnesteen is tegen depressie en stimuleert levensvreugde, optimisme, daadkracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen, een goed humeur en een positieve instelling en kijk op het leven. Daarnaast stimuleert zonnesteen het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Taal der bloemen: "Uw zuiverheid evenaart uw lieflijkheid"

Cartomancie: Lang gewacht en stil gezwegen, nooit gedacht en toch gekregen.

Historie: Oorsprong van de naam Nero, Nerola, Neroli
Er strijden minstens vier verhalen om de waarheid hoe neroli aan haar naam is gekomen: was het de jonge 16e eeuwse Italiaanse prinses Anna Maria van de stad Nerola, die zelf zo graag de olie van de oranjebloesem als parfum droeg? Of was het de 17de eeuwse gravin de la Tremoille, die ook wel bekend stond als ”La Nerola” en haar leren handschoenen altijd parfumeerde met neroli? Of was de naam neroli toch een verwijzing naar de Romeinse keizer Nero? Of mogelijk toch het resultaat van een Arabische vertaling van het Sanskriet waar ‘nagarana en naranj’, verwijzend naar de sinaasappel.
Hoe dan ook: In de geschiedenis kent neroli een eeuwenoud gebruik als aphrodisium en liefdesdrank. Daarnaast droegen bruiden een frêle krans van oranjebloesem in heur haar tijdens het huwelijk. De geur van oranjebloesem moest ervoor zorgen dat de angst werd weggenomen van de aanstaande huwelijksnacht en symboliseerde gelijker tijd met de maagdelijke witte bloemetjes de maagdelijkheid van de bruid.