Asteria's Magisch Kleurenpalet

zondag 17 juli 2022

De bekoring van parfum

Uit vele oude geschriften bekend is parfum zo oud als de wereld. Vrouwen houden – vroeger en nog steeds – van verfijnde geuren. Van kostbare exotische parfums en van frisse eau de cologne. Aan haar parfum herken je de gesoigneerde vrouw.


In het oude Egypte werden geurige zalven gebruikt in eerste instantie voor het balsemen van de doden. Ook het gebruik van etherische oliën waren zij gewoon.
Cleopatra sprong kwistig om met parfums. Zelfs in de Bijbel wordt het gebruik van reukstoffen aanbevolen. Babylon is geruime tijd het belangrijkste centrum voor de parfumhandel geweest. De aangevoerde reukstoffen waren voornamelijk afkomstig uit Perzië, Arabië en India. Ten tijde van de kruistochten brachten de kruisvaarders rozenolie uit het Heilige Land mee naar Europa.

In Frankrijk ontstond een ware geurencultus. Madame de Pompadoer, de geliefde van Lodewijk XV, besteedde per jaar alleen aan parfums al vijftigduizend frank. Het gebruik van parfums was tot aan de Franse revolutie uitsluitend een voorrecht van de adel. Pas later kwam het ook binnen het bereik van vrouwen uit de burgerij. Zij droogden blaadjes van rozen, viooltjes en lavendel en vulden daarmee kussentjes die zij tussen het linnengoed legden. Dergelijke reuksachets zijn nog altijd te koop!
Frankrijk is nog steeds het land waar de beroemde parfums vandaan komen. In de omgeving van Nice, Cannes en Grasse zijn uitgestrekte velden beplant met lavendel, anjers, rozen en andere kruiden of bloemen, die worden gebruikt voor de vervaardiging van parfums. Een recept voor een nieuw parfum wordt door de man die het creëert, geheim gehouden als gold het een staatsgeheim. En dat hoeft niemand te verbazen. Jaren wordt er in alle stilte gewerkt aan zo'n compositie, die dikwijls bestaat uit honderd of meer verschillende ingrediënten. Pas nadat een nieuwe parfumcreatie „ten doop" is gehouden en in de handel is gebracht, weet men of ze bij het publiek „inslaat".

Er zijn drie verschillende soorten parfum grondstoffen te onderscheiden: Dierlijke, Plantaardige en Synthetisch.
De dierlijke substanties van deze dieren zijn eigenlijk bedoeld om de geslachtsdrift te prikkelen, het zal de aantrekkelijkheid van het dier vergroten als hij hier gebruik van maakt.
Amber, een dierlijke substantie afkomstig uit het darmkanaal van potvissen.
Muskus wordt gewonnen uit bepaalde klieren van mannetjesmuskusratten, afkomstig uit Siberië en China.
Door de groei van de parfumindustrie heeft de dierenbescherming ingegrepen, zodat deze substanties niet of nauwelijks meer gebruikt worden en als ze wel gebruikt worden zijn ze onbetaalbaar.

Dan blijven er, buitende synthetische, waardevolle plantaardige grondstoffen over:
Bloemen, bladeren, grassen en kruiden kunnen een parfum een pittige of een frisse noot verlenen. De voor mij meest natuurlijke zachte geuren waar ik blij van word.

Parfum kopen
Een parfum kiezen en kopen is een van de moeilijkste, maar ook een van de opwindendste dingen die je kunt doen. Koop nooit het parfum dat je vriendin gebruikt, omdat zij toevallig zo heerlijk ruikt of dat het toevallig hoge mode is. Een parfum verandert namelijk onder invloed van de lichaamswarmte en van de specifieke lichaamsgeur van degene die het draagt en het effect ervan is dus bij alle mensen verschillend. Zoek daarom de geur uit die bij jou past. Ga naar een goede parfumerie en laat je helpen door een geduldige verkoopster. Doe een druppeltje parfum op je huid aan de binnenkant van het polsgewricht en wacht even. Pas na enige tijd weet je welke geur ontstaat en kun je misschien een beslissing nemen. Ja of nee? Dat is jouw zaak. Maar probeer nooit meer dan drie verschillende parfums per keer.
Tenslotte nog dit: Hul je niet 's ochtends al in zwoele of exotische geuren bijvoorbeeld als je naar school gaat of naar je werk. Dat zou alleen maar een bewijs zijn van een slechte smaak. Wat ook niet kan is: na een toiletbezoek in een restaurant je flink te parfumeren. Ook al is de geur zo heerlijk, het bederft de eetlust van anderen gasten. Kortom, een parfum mag nooit opdringerig zijn en draag het beschaafd!


bron: Michaela Bach
oude haagsche courant