Asteria's Magisch Kleurenpalet

donderdag 14 juli 2022

De natuur heeft altijd gelijk

Maurice Mességue is een Franse heelmeester van velen groten der aarde, zoals Utrillo, Winston Churchill , bondskanselier Adenauer van Duitsland , paus Johannes XXIII .

Hij is toch wel mijn favoriete kruidkundige, die een vorm van kruidengeneeskunde beoefent doorgegeven door zijn familie.
Ooit zei hij: ‘Als vrouwen alleen maar rozen voor hun gezicht gebruikten, worteltjes voor hun maag en klimop voor hun lichaam zouden zij niet ver van de ideale schoonheid af zijn.’
Planten kunnen de huid fantastisch helpen, door inwendige (plantensappen en kruidenthee) en uitwendige (kompressen, lotions, baden) behandeling en verzorging.
Hier zijn zijn algemene raadgevingen voor de verzorging van elk type huid, die ik vond in een oud boek.

Je kunt in elk jaargetijde je toevlucht nemen tot de volgende vruchten- en groentesappen - de beste vrienden van uw huid: wortel, citroen, komkommer, waterkers, peterselie, appel.
Drink die sappen naar hartenlust en wrijf uw lichaam ermee in. Enkele minuten laten intrekken voordat u zich afspoelt.
Poppaea Sabina deed ezelinnenmelk in haar badkuip, Cleopatra deed er nog honing en amandelolie bij, maar je kunt eenvoudiger een verzachtend bad nemen door een zakje zemelen in de kuip te hangen (een pond in een zakje van stof, zodat het kan trekken).
Drink tegelijkertijd thee van gerstekorrels (4 snufjes per kop). Dit heeft een dubbele werking.
Heb je nou geen bad, zoals ik, doe dan in een schone teil het zemelenextract en gooi regelmatig, terwijl je in de douche staat, dit over je heen.


Na het bad kun je je inwrijven met rozenazijn, die je als volgt maakt:
Een week lang tien handen vol rode rozenblaadjes laten weken in 1 liter witte natuurazijn.
Datzelfde recept kun je ook gebruiken voor lavendelbloemen, oranjebloesem, kruizemuntblaadjes of verbenabloemen.

Als je voelt dat je huid aan het verslappen is, dan moet je geen verzachtend maar juist een stimulerend bad nemen. Gebruik het volgende, opwekkende mengsel (voor 1 liter water):
2 snufjes kruizemunt (blad)
1 snufje rozemarijn (bloem en blad)
2 snufjes salie (bloem en blad)
1 snufje tijm (bloem en blad)

Daarna wrijf je stevig in met een lotion van kaasjeskruidbloemen, zachtroze rozenblaadjes en goudsbloemen (2 snufjes van elk in ½ liter alcohol van 70% en 12 uur laten trekken) of met een toiletlotion bijvoorbeeld Florida water van ½ liter water waarin u 12 uur lang de schil van een onbespoten citroen en 3 snufjes verbenabloemen laat trekken. Daarna zeven. Deze lotion is wat ‘mannelijker’ dan de vorige.

Als de zwarte bessen rijp zijn kun je een bessensapkuur doen. Er bestaat niets beters om uw huid weer op peil te brengen, weer elastisch en glanzend te maken.
Tegelijkertijd kunt u, tweemaal per week, op het hele lichaam warme kompressen leggen gedrenkt in het volgende kruidenaftreksel dat één nacht moet staan (per liter water):
10 snufjes kaasjeskruid (bloem)
10 snufjes rozenblaadjes
10 snufjes tijm (bloem en blad)

Drink bovendien ’s morgens en ’s avonds de volgende kruidenthee per kop:
2 snufjes anijszaad
2 snufjes basilicum (blad)
2 snufjes salie (bloem en blad)
2 snufjes lindebloesem
2 snufjes lindehout